U bent een anonieme bezoeker. Klik hier om in te loggen.

In mei staat de Lepelplant, ook bekend als Spathiphyllum, op een voetstuk als Woonplant van de maand. 

Het verhaal van de Lepelplant

 

De officiële naam van de Lepelplant, Spathiphyllum, is afgeleid van de Griekse woorden voor kolfschede en blad. De Lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela, een echte schaduwplant die van een warme, vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling mee. Waren er in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog enkele soorten afkomstig uit de soort walisii, nu bestaat er een grote hoeveelheid cultivars. 

 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Lepelplant?

 • Afmetingen en verschijningsvorm. Bij de inkoop van Lepelplant letten we vooral op de potmaat, de diameter en dikte van de plant, de grootte van het schutblad, de groeiwijze van de plant: compact of los, het aantal knoppen of bloemstelen per plant en de rijpheid. 

 • Gezondheid. Daarnaast is het belangrijk dat de plant gezond is, zonder ziekten en plagen. 

 • Beschadigingen. Wanneer de bloeiwijze of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. 

 • Blad en bloem. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant geel blad hebben. Vlekken op het blad door kouschade of verbranding door zon zijn ook mogelijk. Andere dierlijke of plantaardige aantastingen komen gedurende de afzetfase bijna niet voor. 

 • Vocht. Soms kan de plant slap hangen, doordat de potkluit te droog is.

Lepelplantassortiment

 

We kennen ruim 50 verschillende cultivars Lepelplant, waarbij het verschil voornamelijk zit in plant-, blad- en bloemgrootte. De plant kan bijna beschouwd worden als bladplant vanwege de mooie diepgroene bladeren. Er bestaat een enkele bontbladige variëteit.  De bloemen zijn bijna allemaal wit bloemen of soms enigszins groen, recente cultivars hebben meer bloemen, of grotere. Het aantal bloemen en de grootte van de bloem moet altijd in verhouding staan met het blad van de plant.

Tegenwoordig komen we ook planten tegen met geverfde bloeiwijzen. 

 

Verzorgingstips voor consumenten

 

De Lepelplant is een easy care product. 

 • De plant vraagt een lichte standplaats, uit de felle zon bij zo’n 18-22 °C. 

 • Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. 

 • Regelmatig sproeien met lauw water vindt de plant lekker, net als plantenvoeding. 

 • Ook uitgebloeide bloemen verwijderen is raadzaam. 

 • Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. 

 • In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

Verkoop en presentatie tips voor de Lepelplant

 

De Lepelplant is door luchtzuiverende eigenschappen* erg populair. Deze makkelijke plant is rustgevend door zijn eenvoudig bladvorm. Zet hem in een pot van natuurlijk materiaal, keramiek of (kunst)hars. Achter een matte of halfdoorzichtig scherm krijgt de plant een nog serenere uitstraling. 

* Uit de Nasa Clean Air study kwam de plant naar voren als bovengemiddeld luchtzuiverend. De Lepelplant heeft hierdoor extra populariteit verworven. Echter in tijden van Covid-19 (Corona) adviseren wij om niet specifiek deze eigenschap te benadrukken. Dit kan uiteraard gevoelig liggen.

 

Gerelateerde nieuwsartikelen

Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Vacature ICT Medewerker (fulltime)

Op zoek naar een ICT medewerker (fulltime).

Calla: Woonplant van de maand juni 2020

De Calla, of officieel de Zantedeschia komt evenals de Anthurium en de Spathiphyllum uit de familie van de Araceae en wordt gekenmerkt door het trechtervormige schutblad (spatha). Lees meer...

UPDATE: Informatie Coronavirus/COVID-19